INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Полски регион отмени решение срещу ЛГБТ, за да не изгуби пари от ЕС

Полското Швентокшиско воеводство анулира своя резолюция „срещу ЛГБТ идеологията“, след като Европейският съюз заплаши да спре изплащането на средства по своя програма, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полската информационна агенция ПАП.

Много местни органи на властта в Полша приеха преди време декларации, с които се обявиха за зони, „свободни от ЛГБТ“, а въпросът за правата на хомосексуалните стана активно обсъждана тема в обществото и разделителна линия в католическата страна при управлението на консерваторите националисти.

Заради този си курс Полша влезе в стълкновение с Европейската комисия, която заяви, че обявяването на подобни „зони“ може да е в нарушение на европейското законодателство срещу дискриминация на база сексуална ориентация.

В сряда законодателният съвет на Швентокшиското воеводство отмени резолюцията си от юни 2019 г., с която се обяви за зона, „свободна от ЛГБТ идеология“. „За“ гласуваха 25 членове на съвета, трима се въздържаха, двама не присъстваха на заседанието, съобщи полската телевизия Полсат.

Този месец пет полски региона получиха писма от ЕК с призив за отмяна на тези решения и предупреждение, че ако не го направят, може да бъде замразено допълнителното финансиране по част от антиковидния възстановителен фонд на ЕС. Става дума за парите по програмата REACT-EU – пакет от допълнителни средства от кохезионните фондове, съгласно който за Полша са определени общо над 1,5 милиарда евро.

5 1 vote
Article Rating

Публикувано на 23.09.2021 г. 10:24 ч.

Източник: Dariknews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x