INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Полша иска да въведе регистрация на всяка бременност

Предложение на здравното министерство на Полша всяка бременност да бъде вписвана в регистър (официално за медицински цели) предизвика обществено възмущение в страната, в която абортът е почти невъзможен. Това съобщава Politico.

В постановление, изготвено от министерството през октомври и оповестено тази седмица от депутата от опозицията Кшищоф Брейза, се посочва, че ако бременна жена получи каквато и да е медицинска услуга, нейната бременност трябва да бъде вписана в Медицинската информационна система. В тази национална база данни се съхранява информация за лечението на пациентите, главно за да се проследяват лекарствата.

Теоретично предложената промяна би позволила на властите да проследяват всяка бременност и да определят дали тя завършва с раждане на дете. Това от своя страна поражда опасения, че регистърът може да се използва за проследяване на това дали дадена жена е направила аборт.

„Искам обяснения. Кой инициира промяната и каква е истинската й цел?“, написа Брейза в Twitter. Депутатът също така попита Министерството на правосъдието дали държавните обвинители ще получат достъп до регистъра.

Полша има едни от най-строгите закони за абортите в Европа, а контролираният от правителството висш конституционен съд преди година обяви за престъпление прекъсването на бременност в случай на дефекти на плода.

Понастоящем абортът е разрешен само в случаите на изнасилване, кръвосмешение и когато животът на майката е в опасност, но неотдавнашната смърт на бременна жена на име Изабела показа, че границата между законното и незаконното прекъсване на бременността може да бъде размита.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 25.11.2021 г. 14:49 ч.

Източник: News.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x