INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Подем на продажбите на дребно с 3% през февруари

Продажбите на дребно в България нараснаха през февруари с 3% спрямо януари, когато се увеличиха с 3,4 на сто. Това представлява увеличение на търговията на дребно в нашата страна за десети пореден месец, след като за последно беше отчетен истински срив при продажбите на дребно с 20,1% през миналия март, последван от понижение с 2,0% през април – по време на първия Covid локдаун през 2020 г., показват последни данни на Евростат.

Спрямо февруари 2020г. (точно месец преди коронаврусната пандемия да удари и нашата страна) продажбите на дребно се свиха с 0,5%, но след спад с 4,4% през януари 2021 г.

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-силен от очаквано отскок през февруари, заличавайки част от спада през януари въпреки ограничителните противоепидемични мерки.

Спрямо февруари 2020 г. – месец преди старта на коронавирусната пандемия в Европа, продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 2,9%, а в рамките на целия ЕС с 2,2%, но след спадове съответно с 5,2% и с 4,5% през януари 2021 г.

Евростат посочи, че нарастването на търговията на дребно през февруари в еврозоната беше водено от повишение с 6,8% на месечна база при продажбите на нехранителни стоки (спад с 5,5% на годишна база) и с 3,7% при продажбите на автомобилни горива (понижение с 13,0% спрямо годишна по-рано), докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 1,1% спрямо януари, но се повишиха с 1,9% спрямо февруари 2020 г.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.04.2021 г. 16:36 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x