INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Почина едно от заразените с менингит деца в детска градина

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало.

Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания са показали, че 16 деца и 2 възрастни от детска градина „Вълшебство“ са заразени.

Присъственото обучение в детското заведение беше спряно.

Починалото дете е на 5 години, съобщи в предаването „Тази сутрин“ Гергана Петрова – директор на детската градина.

„В четвъртък към 11.30 ч. детето повърнало, но не е имало температура“, каза тя.

„Медицинската сестра измери температурата, уведоми и родителите. 10 минути по-късно детето започна да вдига температура. в един момент стигна 38 градуса, позвънихме пас на майката, за да поискаме разрешение да дадем лекарство и тя позволи. Дадохме лекарство, таткото дойде много бързо и го взе, насочихме го към консултация с личен лекар“, отбелязза още директорката.

Тя съобщи, че възрастните, които са заразени, нямат никаква симптоматика, те са само преносители, но приемат антибиотик.

В детската градина е извършена пълна дезинфекция на целия корпус от фирма, с която има договор. „Уведомихме всички родители във вторник, когато вече получихме резултатите на положителни деца и организирахме тестване на всички деца в градината“, каза още Гергана Петрова.

Според майка на друго дете в детската градина РЗИ не е реагирала адекватно. „Дни наред чакаме становище, за да знаем има ли бактерия, каква е. Всички знаем, че това е заразно, има ли сме контакти през почивните дни с други деца, родители се притесняват също за по-малките си деца“, каза майката Михаела Кръстева.

Нейното дете е от същата контактна група – момиченце на 5 години. „Като я взех в петък разбрах, че има проблем, всички бяхме притеснени и очаквахме директорката да ни уведоми. Тя ни се обади в неделя, всички трябваше да отидем в РЗИ, за д се вземат проби на децата, за да се уточни каква е бактерията, във вторник вече знаехме.

„Моето дете във вторник сутринта получи болки в главата и корема, падна му гласа. Отидохме в педиатрията и там чакахме консултант от Инфекциозна болница, но не дойде. Заведохме детето до самата Инфекциозна болница, там приеха детето, направиха всичко необходимо и изписаха антибиотик“, разказва още майката. Детето трябва да бъде тествано повторно след лечението.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.12.2021 г. 08:20 ч.

Източник: Btv

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Димчо Ганчев
Димчо Ганчев
1 month ago

абе аз ли нещо бъркам, или менингита не е заразно заболяване? Със сигурност не се тртират по никакъв начин „контактните“ лица.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x