INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Планират диетично меню и в детските кухни във Варна

С цел осигуряване на диетично хранене от общинските детски кухни, безглутеново и безмлечно, ръководството на Общинското предприятие „Комплекс за детско хранене” е предложило на администрацията да се разшири обхватът на услугата „Приготвяне на храна за деца с хранителни алергии”. Предложението е внесено и до Общински съвет-Варна с молба за разкриване на две нови работни места за целта – „Готвач” и „Кухненски работник”. Това стана известно днес на заседанието на Временната комисия по „Структури и общинска администрация” към Общинския съвет.

В предприятието са получени запитвания от родители на деца със специфичен режим на хранене

Предложението, което получи положително становище от Временната комисия, беше гласувано в рамките на Бюджет 2021, дейност Дофинансиране, да бъдат разкрити двете нови щатни бройки в общинското предприятие „Комплекс за детско хранене”. Също в Дофинансиране беше направена и една транформация на длъжност от „Шофьор на лек автомобил” в „Шофьор на товарен автомобил”, който ще бъде доставчик на диетичната храна до детските кухни.

В момента в детските ясли и яслените групи се приготвя диетична храна за около 30 деца (средно дневно), със специфичен режим на хранене и в четири диетични режима. Това става ясно от писмото на д-р Даниела Колева, директор на „Комплекс за детско хранене”, до администрацията и Общинския съвет .

Общинската услуга се предлага от 2015 г. в детските ясли във Варна. След поредица от запитвания от родители на деца със специфичен режим на хранене, от предприятието решават да инициират разширяване на обхвата на дейността и в детските кухни. За целта е проведена съвместна среща с екипа на УМБАЛ”Св.Марина”-Варна, диагностициращ деца с хранителни алергии и с представители на общинскaта дирекция „Здравеопазване”. Комисия от Втора детска клиника на Университетската болница има готовност да консултира и да издава съответния протокол на деца с алергии на възраст от 10 месеца до 3 години.

За разширяване обхвата на услугата ще бъде обособен отделен кът за приготвяне на диетичната храна в кухненския блок СУ ”Пейо Яворов”, като кухненският инвентар и оборудването са налични, както и рецептурите. В договорите за храни фигурират необходимите хранителни продукти, нужно е само допълнителен персонал, аргументират се в заявката от общинското предприятие „Комплекс за детско хранене”. В момента в предприятието работят 41-н щатни готвачи и 36-ст кухненски работници, разпределени в три самостоятелни кухни и дванайсет яслени кухненски блока, те готвят за около 2 400 деца. Това става ясно от предоставената документация, а на заседанието Стилияна Станева, инженер-технолог в предприятието отбеляза, че те имат голяма натовареност.

За начало ще се предлага храна по предварително изготвен диетичен режим, безглутенов и безмлечен.

За да стане ясно ще се разшири ли обхвата на детското диетично хранене до 3 години във Варна, следва днешното положително становище на комисията по „Структури и общинска администрация” да бъде одобрено от Комисията „Финанси и бюджет“, както и от целия Общинския съвет на предстоящото му месечно заседание.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 13.09.2021 г. 16:35 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x