INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Планират 45 млн. лв. за нови сгради и пристройки на училища и градини във Варна

Над 45,4  млн. лева ще бъдат инвестирани в образователната инфраструктура на Варна. Тази сума е рекордна за града.

Предстои изпълнението на амбициозна програма за строителството на 12 нови сгради и пристройки на детски градини, ясли и училища. Индикативната стойност на проекта е 41,2 млн. лева, от които 31,2 млн. лева са осигурени от държавния бюджет, а 10 млн. лева – от общината чрез дългово финансиране. Други около 4 ,2 млн. лева ще бъдат вложени в основния ремонт на бившия дом „Другарче“, който вече ще е филиал на ДГ „Д-р Петър Берон“, и в реконструкцията на площадки за спорт и игра в няколко училища и детски градини.

Община Варна ще построи три нови сгради на детски градини – на ул. „Хъшове“ в район „Одесос“, за ДГ „Слънчогледи“ в район „Приморски“ и за ДГ „Ран Босилек“ в с. Тополи. Нови корпуси ще имат ДГ „Приказка“ и ДГ „Д-р Петър Берон“, а към детска ясла „Роза“ ще бъде изградена нова пристройка. Със строителството им ще бъдат разкрити 25 нови групи и   осигурени 679 места за децата от общината.  

Нови сгради ще има и за три варненски училища, сред които е профилираната природоматематическа гимназия (ІІІ ПМГ „Акад. Методий Попов“). Предвижда се в нов дом да се премести Гимназията с преподаване на чужди езици ПГЧЕ „Йоан Екзарх“.  В к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, на мястото на Оздравителното училище, ще бъде издигнато модерно начално училище за от І-ви до ІV-ти клас с 2 подготвителни групи.

В програмата са заложени също реконструкция и надстрояване на СУ „Св. Климент Охридски“ и разширение на ОУ „Васил Друмев“. С нов корпус ще се сдобие VII СУ „Найден Геров“.

През тази година трябва да завърши ремонтът на бившия дом „Другарче“, който ще струва около 2,6 млн. лева. Малко над 1, 6 млн. лева общината ще инвестира в основен ремонт на площадки за игра на открито и спорт в 4 детски градини и 3 училища. Модерни съоръжения за игра на открито ще бъдат изградени в ДГ „Дружба“, „Валентина Терешкова“, „Ран Босилек“ в с. Константиново и в детската градина в с. Звездица. На нови спортни игрища ще се радват учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Първа езикова гимназия и ПГТСД „Николай Хайтов“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.02.2021 г. 19:33 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x