INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Доц. Кунчев: Пикът на новата вълна ще бъде преди изборите

„Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни. Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо“, добави още той.

Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните ваксини и схема на имунизация като тази в страната са направили повечето държави по света. Малко от тях са избрали варианта първо да се ваксинират възрастните хора.

Той коментира още, че ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията. Главният здравен инспектор обаче не се ангажира с прогноза кога това ще случи.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем „довиждане“ на епидемията, но „това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 14.02.2021 г. 17:44 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x