INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Пием по-малко заради пандемията

Заради пандемията консумацията на вино в света е достигнала най-ниското си равнище от 2002-а година. Това отчита регистрираната в Париж Международна организация на вино и винарството.

Консумацията на вино е намаляла с 3% до 234 милиона хектолитра през 2020-та година или малко 6 милиарда галона, отчитат от Международната организация. Спадът е резултат не само от затварянето на барове и ресторанти заради пандемията, но и заради наложените от Съединените щати мита от 25% върху няколко марки европейски вина.

Търговските бариери бяха наложени от Доналд Тръмп през 2019-та година и замразени от настоящия американски президент миналия месец.

От Международната организация на виното и винарството отчитат още, че износът на страните – винопроизводителки е намалял с 6.7% миналата година до малко под 30 милиарда евро.

Компенсация има със засилена продажба на вина в супермаркетите. Най-тежка 2020-а година е била за производителите на шампанско, но тази година данните показват друга тенденции – продажбите на пенливо вино са скочили с 22% за първото тримесечие в сравнение със същия период на 2020-та.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.04.2021 г. 12:38 ч.

Източник: Монитор

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x