INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Петролът продължава да трупа загуби

WTI и Brent вървят към четвъртия си пореден месец загуби за първи път от 2017 година

Цените на петрола се понижиха с 11% по време на овърнайт търговията, което удължи почти 25-процентния спад от вчера при продължаващите опасения, че капацитетът за складиране по света бързо се запълва, предава CNBC.

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate се понижи с 11.03%, или 1.41 долара, търгувайки се на 11.37 долара за барел, докато международният бенчмарк Brent се търгуваше с 2.85% по-ниско при 19.42 долара за барел. В понеделник WTI падна с 24,56%, или 4,16 долара, за да достигне 12,78 долара за барел. Международната референтна суровина Brent падна с 6.76%, за да достигне $19.99.

Пандемията от коронавирус е заличила почти една трета от глобалното търсене на петрол, според някои оценки, което накара цените да паднат до рекордно ниски нива.

Цените също бяха подложени на натиск в понеделник, след като петролният фонд на САЩ заяви, че ще продаде всички свои договори с доставка през юни в полза на по-дългосрочните договори.

„Този ход е признаване на мрачните перспективи за петролния сектор на САЩ през май и юни,“ каза Кайлин Бърч, глобален икономист от The Economist Intelligence Unit.

С намаляването на търсенето все повече производители обявяват съкращения на производството. Но някои смятат, че намалението няма да бъде достатъчно бързо, за да се пребори с безпрецедентния спад на търсенето, предизвикан от пандемията.

По-рано през април организацията на страните-производители OPEC и нейните съюзници се договориха за рекордно съкращаване на производството с 9,7 милиона барела на ден от 1 май. Exxon и Chevron са сред американските компании, които също планират съкращения на производството

WTI и Brent вървят към четвъртия си пореден месец загуби за първи път от 2017 година.


Публикувано на 28.04.2020 г. 07:33 ч.

източник:economic

Още по темата: