INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Петков: Щастлив съм, статутът на главния прокурор вече не е „само Господ над главата му“

„Аз съм много щастлив от днешното решение на Конституционния съд. Беше важно да се знае, че статутът на главния прокурор вече не е, че само Господ е над главата му, а има процедура, където министърът на правосъдието може да внесе искания към Висшия съдебен съвет (ВСС)“. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти. Той е на официално посещение в Сърбия.

„Сега е много важна ролята на ВСС и дали е готов да приеме отговорността, която му е дадена по Конституция“, допълни Петков.

Министър-председателят още веднъж обясни, че подготвя списъка с лица, които са едно от причините за високото ниво на корупция и непрозрачна икономика у нас, и заяви, че ще го даде в прокуратурата.

„Този лист ще бъде внесен от мен, хубавото е, че той не е някакъв таен списък, ние всички ги знаем. Даже ще дам медийните публикации, свързани с всяко едно лице“, посочи той.

„Оттук нататък вече ясно трябва да започнем да говорим защо и как прокуратурата до този момент не е била действаща в пълния смисъл на думата и защо и как всички тези публикации не са били разследвани. Пример – има ясен факт, че има снимка с кюлчета и пачки, има ясен факт, че Борисов отговори, че има „Мата Хари“, знае коя е. А прокуратурата не пита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или са си били там“, каза премиерът и допълни, че листът с информация ще бъде увеличен.

„Събираме още днес информацията, прокуратурата оттук нататък има два избора – да се обяснява защо не е направила нищо, или да се задейства”, посочи Петков.

По темата за „златните паспорти” премиерът смята, че партия ДПС си прави „реклама” и политически пиар.

„Ние бяхме първите, които вкарахме проектозакон за премахването им. Още като икономически министър видях схемата и възложих на зам.-министъра Калина Константинова да следи темата. ДПС се опитва да яхне вълната”, каза Петков.

3 1 vote
Article Rating

Публикувано на 08.02.2022 г. 18:23 ч.

Източник: Dariknews.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Всички, дори децата, знаят за пачките, кюлчетата, Мата Хари. Лично Борисов заяви, че знае коя е, а прокуратурата до момента нехае. Как е възможно?! Това приключва тук и сега“, отсече Кирил Петков, пише infoteka.bg. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x