INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Пети мигрант почина в района на границата между Полша и Беларус

Мигрант от Ирак почина след като влезе в Полша през границата с Беларус, предаде Ройтерс, като се позовава на полската гранична охрана. Това е петият починал в граничния район през последната седмица на фона на увеличаващата се нелегална миграция през източната граница на ЕС, отбелязва агенцията.

Полша, Литва и ЕС обвиняват Беларус, че насърчава мигранти, основно от Ирак и Афганистан, да прекосяват границите, като форма на натиск срещу блока заради санкциите, които Брюксел наложи над Минск заради нарушаване на човешките права.


В съобщение на полската служба за гранична охрана в „Туитър“ се каза, че „миналата нощ група мигранти от Ирак бяха задържани на 500 метра от границата с Беларус. Един от мъжете, въпреки опитите на нашия патрул и медицински екип от линейка да го съживят, почина (вероятно поради сърдечен удар)“.

„Друго лице, което даде позитивен резултат на тест за COVID-19, е прието в болница“, се добавя в съобщението.

Полски служители обявиха в понеделник, че трима души са починали от полската страна на границата, а четвърти починал е бил открит от беларуската страна на границата.

Властите в двете страни не дадоха информация как точно четиримата са умрели.

„Опитваме се да помогнем и спасим живота и здравето на всички нелегални мигранти, които прекосяват полската граница и биват открити навреме“, написа полският премиер Матеуш Моравецки в пост във Facebook.

Полската служба за гранична охрана съобщи за повече от 3500 опита за нелегално влизане в страната през границата с Беларус през август. От началото на септември до днес са регистрирани повече от 5000 опита.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова съседните на Беларус държави да защитават хората, търсещи убежище в Европа.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.09.2021 г. 15:34 ч.

Източник: Dariknews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x