INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Пелетите – спасителен вариант за производителите срещу високите цени

За да се противопоставят на енергийната криза, все повече производители търсят алтернативни източници на електроенергия. Един от вариантите е преминаване от газ на пелета. Такъв ход е предприела една от оранжериите край Първомай.

За да заобиколи ценовия шок на газа и електроенергията оранжерията на Атанаска Бялкова си е купила малко по-рано пелети. “Инвестирахме в нова отоплителна система. Сменихме отоплителната инсталация. Пелетите обаче също започват да поскъпват. Заредени сме за 1,2 месеца, не знаем после какви ще са цените, рискуваме“, обясни тя.

Смятали са да направят и фотоволтаичен парк, за да си помагат с отоплението и електричеството. „Това се оказва невъзможно. EVN ни попречиха да се включим в мрежата. Не искат да се вземе тяхната печалба. В цяла Европа не се иска разрешение предварително от енергодружеството, само тук е така“, разказа производителят.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 13.01.2022 г. 11:15 ч.

Източник: Нова

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x