INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Пеканов: Не съм водил разговори за участие в политическия проект на бившите министри

Към днешна дата не са водени разговори Атанас Пеканов да се присъедини към политическия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, след като напусне поста си в служебното правителство. Това отговори на журналистически въпрос служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Няма такива разговори, заел съм се много сериозно с текущите задачи. Като член на служебния кабинет не мога да заемам позиция, така че не сме разговаряли по тези теми“, коментира Пеканов. Той допълни, че първо иска да види техните ясни политики, програма и чак тогава би коментирал дали се вписва в същия профил.

Атанас Пеканов се включи в международна кръгла маса „Цифрова и устойчива България: малките на фокус“.

На въпрос кога ще бъде внесен Националният план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, Пеканов отговори, че „всичко зависи от доста трудните разговори в сферата на енергетиката“. Според него всичко друго е изчистено, освен темата за безвъзмездната финансова помощ. Той счита, че грантовете трябва да се увеличат в текущата версия. Всички други проекти са почти завършени, освен в някои технически детайли. Но в сферата на енергетиката предстоят дискусии между Министерството на енергетиката и Европейската комисия.


Той не пожела да коментира в какви срокове планът ще бъде внесен в ЕК, защото в рамките на няколко седмици ще трябва да се вземат решения, които е трябвало да бъдат взети преди години. Пеканов даде за пример, че в Националния план за енергетиката и климат е записано, че през 2035 г. България трябва да постигне нула процента на ползването на въглища в енергийния микс, но пътят до там не е зададен. Именно това ще са решенията, които трябва да се вземат.

4 1 vote
Article Rating

Публикувано на 20.09.2021 г. 16:31 ч.

Източник: Dariknews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x