INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Първи изцяло женски екип от сапьори в Ирак

Първият изцяло женски екип от сапьори вече действа в района на иракския град Басра.

Те получават дебели бронежилетки, тежки каски с прозрачни шлемове за лице и вече са готови за работа. Това са иракските жени – сапьори на Басра. Първият по рода си отряд. Те действат из суровите полета на провинцията, за да ги изчистят от противопехотните мини.

„Основната причина, заради която се включих в екипа, е хуманитарна. В провинция Басра има много мини в обширни места, хората не могат да живеят по тези земи. Нещо повече, някои хора са слабо осведомени и това предизвиква безброй инциденти“, каза Хинд Али, член на групата за разминиране на Басра.

Мините са тук от войната с Иран и от войната в Залива. Жените работят прецизно и за някои от тях това може да се окаже полезно умение в ежедневния живот.

„Когато за първи път видях мини и техните класификации ми обясниха как да ги избягвам и как да ги обезвреждам. За мен това беше като нов език, хареса ми идеята да науча нещо повече, защото може да се сблъскам с това в ежедневието ми, не защото ги търся, но в ежедневието ми трябва да знам как да се справям с тях“, каза Худа Халид, член на групата за разминиране на Басра.

Екипът се състои от 14 иракчанки. Те са обучавани в продължение на 40 дни. Въоръжават се с уредите и знанията за това как да открива и безопасно да разминират различни видове мини.

Трудната и опасна задача предизвиква съпротива сред близките.

„Никой не ме е окуражавал за това, защото, знаете, семействата се тревожат само като чуят думата разминиране. Това поражда огромен страх у много хора, особено родители и роднини, до този момент семейството и близките приятели са напълно против“, каза Хинд Али, член на групата за разминиране на Басра.

Групата е сформирана от местна компания.

„Първото препятствие беше страхът, но след като обяснихме механизма на работа и техниката, която ще използват, придобиха мотивация да работят в тази област. Някои се мотивираха да си намерят работа, други хуманитарна причина, трети откриха предизвикателство за себе си, особено откакто тази област е нова за жени в Басра и изобщо в южните райони“, каза изпълнителният директор на компанията „Ал Барк“ Уалид Ал Фарес.

През последните години мините са убили и ранили десетки иракчани в източната и западната част на града, а в Басра има големи пространства, все още пълни с мини.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.04.2021 г. 19:01 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x