INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Папа Франциск отслужи великденското богослужение в базилика „Свети Петър“

Водачът на Римокатолическата църква говори по време на великденската служба, която се излъчи в интернет

Папа Франциск призова хората да не се „поддават на страха“ от коронавируса и добави, че трябва да бъдат „пратеници на живота във време на смърт“. Водачът на Римокатолическата църква говори по време на великденската служба в събота вечер в почти празната базилика „Свети Петър“.

Членовете на 1,3 милиардната католическа общност в света можеха да следят на живо предаването на службата в интернет. Премиерът на Италия Джузепе Конте похвали папата за неговия „жест на отговорност“ при отбелязването на Великден без вярващи.

Християните по целия свят празнуват Великден, най-важният ден в християнския календар, въпреки ограниченията, блокирали стотици милиони в домовете им. Много свещеници извършват служби в църквите без струпване на хора.

Папа Франциск сравни пандемията от коронавирус с библейския разказ за жената, която открива гробницата на Иисус в деня, в който християните вярват, че е възкръснал от мъртвите.

„Тогава също имаше страх за бъдещето и всичко, което ще трябва да бъде възстановено. Болезнен спомен, надеждата беше отнета. За тях, както и за нас, беше най-мрачният час. Не се страхувайте, не се поддавайте на страха: това е посланието на надеждата. То е адресирано до нас днес“, каза той.

На службата му, която обикновено се провежда пред хиляди богомолци, присъстваха само около няколко десетки души. В неделя папата ще направи своето великденско обръщение на церемония при закрити врата. Досега то винаги е било пред огромно множество на площад Свети Петър.


Публикувано на 12.04.2020 г. 09:13 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: