INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Панайотов: Направихме всичко, което можем, при разследването на инцидента с МиГ-29

Министерство на отбраната и служба Военна полиция свършиха, всичко, което беше по наша юрисдикция. Не беше лесно. Особено изваждането на черната кутия, разчитането ѝ. Всички решения бяха правилните и затова сега разполагаме с всички факти и обстоятелства. Това каза служебният военен министър Георги Панайотов по време на брифинг след разчитането на черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29.

При инцидента загина подполковник Валентин Терзиев.
„Бяха проведени беседи с всички участници в учението, бяха разчетени данните от радарите, написан беше доклад, който беше публикуван. Всичко беше прозрачно и до момента такива прозрачни действия не е имало. В същото време си свършихме работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина след успешно изпълнена бойна задача. Аз не съм го познавал приживе, но гледах негово интервю, след като той участва в една авиационна демонстрация.

Това, което видях, беше един способен, достоен български офицер, силен и много добър човек. Затова в едно от първите си участия след трагедията, не успях да сдържа емоциите си. Още веднъж искрени съболезнования, защото е изключително тежко да загубиш човек като Вальо Терзиев, а той е съпруг, баща, син, светла му памет“, каза Панайотов.

„Продължава разследването на прокуратурата, но аз имам известни резерви относно това, когато се информира обществеността за катастрофата, това да рефлектира върху мъжете и жените в униформа. Това са хора на дълга, на честта, хора, които ежедневно се подготвят за тяхната основна задача да пазят независимостта и териториалната цялост на страната“, заяви още министърът.

Жената на Терзиев Димитрина Попова поиска от министъра да обясни какво означава загуба на пространствена ориентация и защо не се води пилотска грешка.

„Това се случва извън вниманието на пилота, той не осъзнава в каква ситуация се намира и затова не е предприел действия. В последната секунда той започва доклад, ако осъзнава, че е в аварийна ситуация, той няма да предприеме такива действия, той е загубил пространствена ориентация и до последно не е могъл да я възстанови“, обясни представител на ВВС.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.09.2021 г. 12:19 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x