INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Пациенти с коронавирус страдат и от косопад

Загубата на коса не е описана като симптом, но се забелязва от някои лекари.

Повече от два месеца, след като е дала положителен тест за новия коронавирус и над три месеца след появата на първите симптоми на заразата, Пеги Гороли забелязва, че започват да падат кичури от косата й, пише електронното издание „СайънсАлърт“, цитирано от БТА.

Гороли, която е на 56 години и живее в Лонг Айлънд, САЩ, още не се е възстановила. Болна е от 5 март, симптомите й са умора, замъглено съзнание, сърдечни проблеми, недостиг на въздух. Трудно й е да изкачва стълби или да отиде до близкия магазин.

Загубата на коса й действа „доста травмиращо“, споделя тя пред изданието „Бизнес инсайдър“. Вече знае, че не е единствената с този проблем. Гороли участва в група във Facebok на пациенти с COVID-19, където се обменя информация за симптоми и се подкрепят взаимно.

Дъщеря й, която е на 23 години и е била диагностицирана с COVID-19 през април, също е започнала да губи косата си. Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ не описват косопада като симптом за COVID-19, но някои лекари го забелязват при пациентите си.

Според д-р Нейт Фавини от медицински център Форуърд пациентите с коронавирус може да развият телогенен ефлувиум – състояние, при което косата спира да расте и започва да пада след около три месеца след преживян стрес. Ако здравите хора губят до сто косъма коса на ден, страдащите от телогенен ефлувиум губят три пъти повече. Изследванията сочат, че жените на възраст 40-50 години са по-склонни да развият телогенен ефлувиум, но експертите не са сигурни дали тази тенденция важи и за заразените с коронавирус. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.08.2020 г. 17:59 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x