INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Отмениха гаранцията на Волен Сидеров

Софийският районен съд отмени гаранцията от 50 000 лева на Волен Сидеров по обвинението, че e подбуждал към нарушаване на мерките по карантината по време на Великденските празници.

Според съдия Николай Урумов постановлението на прокуратурата, с което му е наложена тя, е незаконосъобразно.

Обвинението на Сидеров е заради критиките му от ефира на партийната телевизия срещу задължението да се носят маски в храма и поканата му хората масово да са там на Великден. Според прокуратурата така лидерът на „Атака“ е призовал за нарушаване на мерките за ограничаване на Covid-пандемията.

По повод това съдия Николай Урумов отбелязва, че преди и по време на тазгодишните Великденските празници посещенията на църковните храмове не са били забранени с никакъв акт – нито законов, нито подзаконов.

Според него в думите на Сидеров няма призив за неподчинение, а изразяват лична позиция. Съдът изрично отбелязва, че правото на свободно изразяване не може да бъде ограничавано дори и в условията на извънредно положение.

Съдът не вижда проблем и в невъзможността на служители на МВР да призоват Волен Сидеров в СДВР. Така съдия Урумов намира, че не са налице данни за извършено престъпление от лидера на „Атака“ и затова няма как да му бъде налагана каквато и да е мярка за неотклонение.

Волен Сидеров има още една парична гаранция от 50 000 лева. Тя е за закана съм разследващите органи – отново от ефира на партийната телевизия.


Публикувано на 28.04.2020 г. 16:02 ч.

Източник: БНР

Още по темата: