INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Отлив на студенти след Брекзит във Великобритания

След Брекзит наблюдаваме увеличен интерес от страна на българските студенти към висшите училища в САЩ и Канада, като алтернатива на английските. Това коментира за Радио Варна Николай Христанов, организатор на форума „Световно изложение”, който се провежда днес във Варна.

Наблюдава се отлив на интерес към Великобритания, заради факта, че страната излезе от Европейския съюз и това е причина студентите от Европа да заплащат по-високите такси, като тези на останалите от целия свят . По груби сметки годишната издръжка на един български студент на Острова сега е около 60 000 лева, което много малко семейства могат да си позволят, каза още Николай Христанов.

В останалите държави таксите се запазват. В Белгия обучението е 962 евро на година. Във Франция таксите са около 190 евро на година в държавните университети. В Нидерландия, която бележи ръст сред интереса на кандидатите, таксата е 2200 евро за 2022 година, като за първата година се плащат само 50 % от нея.

Интерес има и към скандинавските държави, където обучението е безплатно. В Дания, обаче, е въведена промяна в университетите с практическа насоченост, където отпадат програмите с прием с английски език през 2022 година. Швеция остава все така отворена за международни студенти, коментира още Христанов.

Икономика, бизнес, компютърни науки, финанси, психология, дизайн, дори и танцови изкуства, са най-търсени и предпочитани в момента. Само в Нидерландия правителството предприе политика за намаляване на таксите на университети наполовина, заради ковид пандемията и годишната такса за обучение от 1084 евро в момента е намалена на 542 евро.

В много от университетите мерките въведени заради ковид-пандемията са отпаднали. Така е в Дания и Швеция. В Нидерландия са останали много малко от ограничителните мерки. В повечето университети в Европа студентите се тестват периодично за коронавирус, а ваксинирането не е задължително.

Представители на висши училища и колежи от Нидерландия, Ирландия, Швейцария, Великобритания, САЩ и Канада участват в изложението „Световно образование“. То се провежда до 17.00 часа днес в хотел Галерия „Графит” на бул. „Княз Борис Първи” №65.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 13.10.2021 г. 13:49 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x