INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Археолози откриха в Египет най-старата пивоварна в света /снимки/

Американски и египетски археолози откриха пивоварна, която се смята за най-старата в света, съобщава Асошиейтед прес. Открита е при разкопки на територията на Абидос – древен град в Египет, а сега археологически обект. Абидос се намира в пустинята на запад от Нил, на 450 километра южно от Кайро.

Според ръководителя на Върховния съвет за антики Мустафа Вазири, пивоварната вероятно датира от времето на фараона Нармер, основателя на Първата династия на ранното царство /3150 – 2613 пр. Н. Е./.

По време на разкопките са открити осем големи помещения с размери приблизително 20 на 2,5 м. Във всяки от тях има около 40 глинени резервоара, в които водата и зърното са се нагрявали, за да се получи бира.

Американският учен Матю Адамс от Института за изящни изкуства към университета в Ню Йорк предполага, че бирата е била необходима за различни ритуали, тъй като има достатъчно доказателства за такава употреба.

Отбелязва се, че през 1900 г. британски археолози декларират съществуването на тази пивоварна, но не са могли да я открият.

От средата на 4-то хилядолетие пр.н.е. Абидос е бил важен религиозен център на Древен Египет и едно от основните места за поклонение на бог Озирис.

5 1 vote
Article Rating

Публикувано на 15.02.2021 г. 21:33 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Снимки: Facebook

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x