INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

EК: Отчетността на главния прокурор остава проблем за България

Отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава предизвикателство за България. Това се казва в доклада за върховенството на закона за страната ни, който Европейската комисия представи днес. Остават и опасенията, свързани с функционирането и състава на Висшия съдебен съвет и липсата на прозрачност на собствеността на медиите. От прокуратурата в София определиха доклада на Брюксел като реалистичен.

В доклада на Брюксел се казва, че в България е влязъл в сила нов закон за главния прокурор и неговите заместници, но междувременно той е бил обявен за противоконституционен от Конституционния съд. В резултат на това предизвикателството във връзка с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор продължава да съществува. Повишаването в длъжност в съдебната власт поражда опасения, че назначенията на съдии на по-високи длъжности не се извършват след открит конкурс.

„Разбира се, имаме някои опасения при организирането на
реформи в съдебната система, назначаването на хора в различните райони или съдилища. Това излага на риск някои елементи, свързани с независимостта на съдиите“, заяви Дидие Рейндерс.

Според Брюксел има напредък в системата за административно правосъдие, но проблем остава цифровизацията на правосъдието. България има и нова стратегия за борба с корупцията, но продължават да липсват осъдителни присъди по високите етажи.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.07.2021 г. 11:02 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x