INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Осъдиха България заради речи на Волен Сидеров

Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ в Страсбург осъди България заради речи на лидера на „Атака“ Волен Сидеров от преди години, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища, съобщиха от Българския хелзинкски комитет /БХК/.

Осъдителните решения са по две дела отпреди 15-ина години – „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“. И двете жалби се отнасят до серията антималцинствени публикации и речи на Сидеров в различни медии, митинги и в парламента, с които, като част от политическата му платформа, той става народен представител.

Съдът намира, че националните съдебни органи са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров да стигматизира евреите и ромите в България, като вместо това са определили изявленията като легитимен дебат по обществено значими въпроси.

И по двете дела ЕСПЧ не присъжда обезщетения за морални вреди на жалбоподателите, като приема, че самото констатиране на нарушенията е достатъчна компенсация за тях. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.02.2021 г. 18:28 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x