INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ОПЕК-с опити да противодейства на падащите петролни цени

Някои министри от ОПЕК проведоха днес телеконферентен разговор, за да обсъдят цените на петрола и възможни извънредни мерки в подкрепа на пазара, предаде Ройтерс. В дискусиите обаче не участваха водещи членове на картела, което отразява дълбокото разделение в организацията, отбелязва агенцията.

Русия също не участва в разговора.

Министрите потвърдиха готовността си за съкращаване на добива с 9,7 милиона барела на ден в рамките на постигнатото на 12 април споразумение, което влиза в сила от 1 май, уточнява ТАСС.

Източник на Ройтерс посочи, че участниците в срещата са предложили незабавно прилагане на скращенията и спиране на свръхпроизводството през април.
В телеконференцията са участвали Алжир, който е ротационен председател на ОПЕК през 2020 година, Нигерия, Венецуела и Ирак, както и Казахстан и Азербайджан, които не са част от организацията.

Разговорът се е провел без влиятелните членки на картела от Залива Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства, както и Русия

Неформалните разговори са приключили без да се вземе решение. Следващата официална среща на групата ОПЕК+ е през юни.

Източник: БТА


Публикувано на 22.04.2020 г. 13:28 ч.

Източник: dnews

Още по темата: