INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Лекар посочи опасността от черния хляб

Черен хляб обикновено се препоръчва за пациенти с диабет тип 2. Такъв хляб служи като алтернатива на белия, но британският диетолог Майкъл Мосли каза, че подобно „заместване“ всъщност може да повиши нивата на кръвната захар. Думите му са цитирани от изданието Express.

Лекарят обясни, че за черен хляб в магазините често продават бял, пребоядисан в различен цвят. Този хляб съдържа ароматизиращи добавки, които влияят повече на нивата на кръвната глюкоза, отколкото самото ядене на питка. Според Мосли е по-здравословно хората с диабет да консумират бобови и пълнозърнести храни: булгур, ръж, ечемик, кафяв ориз, елда.

Именно тези продукти, както подчерта специалистът, съдържат сложни въглехидрати, които бавно се абсорбират в кръвта и не могат да предизвикат скокове в нивата на захарта. В същото време те съдържат фибри, необходими за поддържане на чревната микрофлора.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 07.12.2020 г. 20:59 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x