INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Омбудсманът поиска спешни мерки за борба с домашното насилие.

Ковачева изпрати становище до правосъдното министерство.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правосъдното министерство във връзка с проекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

В становището си, разработено съвместно с неправителствени организации, омбудсманът подкрепя конкретни предложения в законопроекта, например за изменение на едномесечния срок за подаване на молба за заповед за защита от акта на домашно насилие. Аргументът е, че при много от случаите жените-жертви на насилие у дома, пропускат този твърде кратък за тях срок, което препятства тяхната адекватна защита.

Друг акцент в становището на омбудсмана, засегнат и във видеото по темата във Facebook профила ѝ, е липсата на кризисни центрове за подкрепа на жертвите. „Въпросът с домашното насилие е от ключово значение, особено в момента на извънредното положение, в което се намираме, повечето хора са затворени в домовете си. За съжаление, статистиката показва, че домашното насилие нараства, при положение, че и без тази екстремност на ситуацията, у нас тя е много висока – през изминалата година средно по две жени на месец са изгубили живота си в резултат на брутална проява от страна на партньора си. Затова смятам, че особено сега трябва да бъдат предложени адекватни мерки за подкрепа. В това число са и кризисните центрове, в които жертвите могат да потърсят закрила. За съжаление, техният брой е далеч под необходимия минимум за страната – 28, а в София е само един, с осем легла“, каза Ковачева.

В становището си тя изрично подчертава, че са необходими и други нормативни изменения в посока премахване на изискването за системност в дефиницията за престъпления, извършени в условията на домашно насилие в Наказателния кодекс, включително изрично криминализиране на брачното изнасилване и криминализиране на всички форми на икономическо и психическо домашно насилие. „В момента, за да бъде наказан един насилник по-тежко, трябва да има поне три регистрирани акта на насилие срещу партньорката му. Това не винаги е възможно, защото понякога насилието може още от първия път да отнеме живота на жената или да доведе до нейното осакатяване“, заключава омбудсманът.


Публикувано на 16.04.2020 г. 19:25 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: