INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Официален празник на Ловеч – 11 май

Днес е официалният празник на град Ловеч един от най-древните градове на терииторията на България. Празникът е в деня на Славянската писменост и на Светите братя Кирил и Методий по стар стил.
Празникът се отбелязва от 1993 г. с Решение на Общински съвет – Ловеч.
Част от основанията за този избор на ден е факта, че мелодията на известния химн „Върви, народе възродени“, посветен на празника на Славянската писменост, е написан в Ловеч от Панайот Пипков.
Също така Светите братя Кирил и Методий са небесни покровители на града и в тяхна чест е издигнат и новият катедрален храм в центъра на града.
Жителите бързо възприемат тази дата за официален празник и всяка година в града ни идват много гости и делегации от побратимените градове – Османгази, най-големият район в Бурса – Турция, Град Колашин – Черна гора, Берат – Албания, Валядолид – Испания, Ерфурт – Германия, Лавал – Франция и още няколко.
Няколко дни преди самата дата на празник започват празненства със събития и мероприятия като концерти, изложби и спортни прояви, които продължават до вечерта на 11 май. Сред тях са и традиционните за града „Люлякови музикални вечери“.
На самия празник има традиция градската управа да посреща видни гости и да се поднасят цветя пред градските паметници. На същия ден в Ловеч има празнична Света литургия, а вечерта се провежда голям концерт на открито, придружен от празнична заря.


Публикувано на 11.05.2020 г. 18:26 ч.

Автор: Г.Стоянов

Още по темата: