INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Очевидци: Самолетът на Пенчев е имал проблеми още с излитането

„Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър.“

Тази теза беше лансирана от бившият главен инспектор по безопасност на полетите към Министерството на транспорта Ангел Борисов в ефира на NOVA днес.

Пенчев оцеля при катастрафота и в момента е настанен в болница „Пирогов“ с множество травми. Въпреки нараняванията е в съзнание, контактен и няма опасност за живота.

„Причината за катастрофата ще бъде обявена, след като се прегледат документите на пилота и самолета, изправността му. Пенчев не е летял от зимата, съответно нито пилотът, нито самолетът са били във въздуха. Има съмнение за загуба на тренинг“, посочи специалистът.

Ангел Борисов обясни, че тъй като Ивайло Пенчев е и собственик, и пилот, той е длъжен сам да си направи техническите прегледи преди това. Отговорността за техническата и летателна изправност на самолета е на бизнесмена, категоричен бе експерът.

„Първичната информация, която се подава от пилота към „Пирогов“, не съответства със реалната обстановка на пистата. Той съобщава към кулата, че  има проблеми с двигателя. След което самолетът тръгва надолу и се удря в дървета. Това не е така, той прелита оградата и реално пада на пистата. Тук има налице загуба на памет, както и множество наранявания“, посочи Борисов.

Според очевидци, които са се намирали в района при излитане на машината, самолетът е имал проблеми още със самото излитане – той е бил под сериозен вятър от към задната си част и духащ в опашката на летателния апарат. При този вятър в задната част, той губи поне 30 до 40 км. от скоростта си, дори има вероятност и въобще да не успее да излети.

„Тези самолети са изключително чувствителни към метеорологични условия. Пенчев е допуснал компромиси. Спокойно е можел да иде от другата страна на пистата. И най-добрите пилоти бързат и пренебрегват условията“, коментира още авиоекспертът.


Публикувано на 10.05.2020 г. 11:56 ч.

Автор: Златин Михайлов

Още по темата: