INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Община Варна търси фирма за третиране на отпадъци

Община Варна избира фирма, която да предоставя услуги по предварително третиране на отпадъците. Договорът с предишната фирма, който е бил с действие 10 години, е изтекъл на 26 май тази година. Още през месец февруари е инициирано възлагане на обществена поръчка, но не са се явили кандидати. Направени са пазарни проучвания, а новата цена за третиран тон отпадък е значително по-ниска от тази, която е плащана досега на фирмата изпълнител.  На завода в Езерово е плащано по 67.83 лева за входящ тон отпадък. Това каза експерт от община Варна от дирекция „Екология и опазване на околната среда“.

Проверка на ДАНС на договора за третиране на отпадъци на община Варна и публикации в интернет, предизвикаха брифинг на кмета на града Иван Портних и Атанас Стоилов-кмет на Аксаково, на чиято територия се намира депото за отпадъци в село Въглен. Утре изтича срокът за пряко договаряне, и ако не се яви желаещ да третира отпадъците на морската столица, общината ще обяви нова процедура. Беше уточнено, че цената за обработка  на тон отпадък е близо 68 лева в завода и 17 лева за тон на депото във Въглен. Остатъкът от парите, които общината плаща за депото във Въглен, се връщат обратно в общинския бюджет.  По Закона за управление на отпадъците се плащат отчисления по 89 лева на тон, които са целеви и се използват за екологични дейности.

Кметът увери, че временната мярка с използването на депото в село Въглен е удачна. В момента средствата, които са като отчисления над тези 17 лева, са средства, които общината получава за различни дейности регулярно.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.06.2021 г. 16:28 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x