INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Безпрецедентно: Казанлък отмени Празника на розата

Община Казанлък отменя традиционния Празник на розата тази година, съобщи кметът Галина Стоянова. Тя изпрати обръщение към казанлъчани и към жителите на Карлово и Павел баня.

„Вече повече от един век нашата Долина на розите е притегателен център за хора от цял свят, пристигащи от близо и далеч, за да се потопят в магията на розата. Участието в емблематичния за нашите три общини – с Карлово и Павел баня, Празник на розата е чест за едни, за други е най-желано и красиво преживяване, а за местните хора – нашите съграждани, е упорит и всеотдаен вековен труд по отглеждане и прибиране на реколтата от маслодайната роза, производството и реализацията на течното злато на света – българското розово масло“, казва Стоянова.

„Тази година, обединени повече от всякога в решението си, с огромно съжаление се налага да отменим Празниците на розата поради въведените в целия свят мерки и ограничения на придвижване свързани с пандемията COVID-19. Решението, което се изисква от нас – кметовете на трите общини, беше изключително трудно, но, като отговорни хора, а и градоначалници, сме длъжни да помислим първо за здравето и живота на всеки един от вас – жителите на красивата ни Долина“, обяснява тя.

Кметът на Казанлък подчертава, че в основата на решението е грижата за здравето, както на участващите артисти и екипи, така също и за туристите, на всички онези, които вече заявиха желание да са част от празничната атмосфера и на всички онези, които са искали да бъдат наши гости.

„За нас животът и здравето на всеки един човек – бил той наш съгражданин или турист, е на първо място! Благодарим на всички, които целогодишно пряко или косвено работят за това Празниците на розата в нашите общини да бъдат кулминацията в културния ни календар и изява на българщината за Света! Вярваме, че отново ще бъдем заедно в едни по-спокойни и празнични дни през май и юни на 2021 г. Тогава Празниците на розата в Казанлък, Карлово и Павел баня, ще бъдат още по-желани и още по-вълнуващи. А до тогава… Останете здрави!“, се казва още в обръщението.

Кметовете пожелават успешна и спокойна кампания на розопроизводителите и розопреработвателите, които през май и юни тази година ще подкрепят безрезервно в тяхната основна мисия да приберат розовия цвят и да произведат най-качественото розово масло в света.


Публикувано на 15.04.2020 г. 12:26 ч.

Източник: tribune

Още по темата: