INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Община Бяла ще отпуска стипендии за ученици и студенти с висок успех

Община Бяла ще отпуска стипендии за висок успех на ученици и студенти от Бяла. Финансовото подпомагане на учениците и студентите ще се извършва по 6 мерки предвидени в Правилник за насърчаване и подкрепа на ученици и студенти с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството по общинска програма „Децата на Бяла“ и Общинска програма „Успешни студенти“.

Общинска програма „Децата на Бяла“ цели да стимулира висок успех сред учениците от V до XII клас, обучаващи се в дневна форма на обучение, постигнали минимален успех Отличен 5,50. Втората мярка по тази програма ще стимулира развитието на талантливи ученици, участвали на местни, регионални, национални, европейски и национални прояви. Стимулирането на учениците ще е финансово и ще се изплаща еднократно за съответния учебен срок или за постижение, както следва:

Стипендии за висок успех:
Успех отличен 6.00 – 150 лв.;
• Успех отличен над 5.50 – 100 лв.;

Еднократна финансова награда „Децата на Бяла“ за постижения в областта на образованието, науката и изкуството:
• I място -150 лв.
• II място -120 лв.
• III място -100 лв.

Общинска програма „Успешни студенти“ ще поощрява студенти от Бяла в редовна форма на обучение, постигнали минимален успех „Много добър 5,00“. Стипендиите ще се изплащат еднократно, както следва:
• За успех отличен 6.00 – 400 лв.
• За успех отличен 5.50 – 200 лв.
• За успех над много добър 5.00 – 100 лв.

Втората мярка за студентите е „Успешни студенти – старт в кариерата“, която покрива семестриалните такси за цялото образование на студента, след сключен договор с Община Бяла.

Условията по тази мярка са описани в чл. 3, ал. 2 от Програмата „Успешни студенти“. В съответствие с двете програми ще бъдат учредени награди „Ученик на годината“ и „Студент на годината“. Наградите ще се одобряват от кмета на Общината по предложения на експертната комисия по чл. 10 от правилника.

Условие за кандидатстване за стипендиите и наградите и учениците и студентите да са жители на Община Бяла, с постоянен или настоящ адрес.

Документите за кандидатстване, както и пълните Програми могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Бяла (приложени към настоящата публикация). Заявления за стипендии за постигнат висок успех през първи учебен срок и зимен семестър ще се подават до края на учебната 2020/2021 година, а за втори срок и летен семестър през месец септември 2021 година.

Заявленията, в комплект с изискуемите документи, се подават в деловодството на общинска администрация. Всички кандидатури ще бъдат разгледани от комисията и списък с одобрените за стипендия и/или награда ще бъдат публикувани на сайта на общината.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 30.04.2021 г. 15:12 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x