INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Обсерватория за почвите трябва да гарантира здраве за 75% от площите до 2030 г

Животът на Земята зависи от здравите почви, защото осигуряват здравословна и питателна храна, фибри, енергия и чиста вода. Почвите са важни още за биоразнообразието и регулирането на климата на планетата.

Обсерваторията на Европейския съюз за почвите, която вече заработи, е създадена по инициатива на Еврокомисията – предложената от нея мисия „Хоризонт “ в областта на здравето и храните на почвите.

Проектът е озаглавен „Грижата за почвата е грижа за живота“ и чрез създаването на Обсерваторията се залага амбициозната цел „ до 2030 година да се гарантира 75% от почвите да бъдат здрави да са в състояние да осигурят основни екосистемни услуги “, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Инициативата е в съответствие с амбицията на Европейския зелен договор за нулево замърсяване на въздуха, водата и почвата. За да осигури чист въздух, вода и почва, здрави екосистеми и здравословна среда за живот на европейците, ЕС трябва по-добре да предотвратява, отстранява, наблюдава и докладва за замърсяването.

Чрез Обсерваторията ще се събират необходимите данни за наблюдение на напредъка към постигането на европейските цели и цели за здравето на почвите, като крайната цел е да се подобри управлението на почвите и да се спре деградацията на почвата.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 07.12.2020 г. 19:26 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x