INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Обсъждат на второ четене промените в Изборния кодекс

Парламентът ще обсъди на второ четене промените в Изборния кодекс. За обсъждане бяха внесени пет законопроекта.
ГЕРБ предлагат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини, а също и създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.


Да има мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално, както и да се осигури възможност за машинно гласуване или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели, предлагат още управляващите.

Проектът на ГЕРБ акцентира върху гласуване в два последователни дни заради коронавируса. Измененията, внесени от БСП, предвиждат гласуване само с машини, а обезпечаването на машинното гласуване да е отговорност на Министерски съвет, а не на Централната избирателна комисия.


ДПС предлагат отпадане на квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината, както и текстът за задължителното гласуване да бъде заличен. От Движението предлагат по-високи прагове на преференциите, отпадане на уседналостта при местни и европейски избори и агитацията на майчин език, различен от българския, при осигурен превод на български.


Запазване на общия ред, предвиден в Конституцията, за избори за Велико народно събрание и отпадане на възможността за гласуване в два последователни дни предлагат от НФСБ.
ВМРО предвиждат премахване на номерата в бюлетината пред имената на политическите сили и пряк избор за кмет в населени места с над 200 жители, а не както е досега – с над 350 жители.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.09.2020 г. 07:17 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x