INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Обсъждат на първо четене промените в Закона за здравето

След 13 май здравният министър Кирил Ананиев ще има правомощията да издава заповеди според епидемичната обстановка

Промените в Закона за здравето ще бъдат разгледани на първо четене на днешното извънредно заседание на парламента, предаде Българското национално радио. Предложенията на Министерския съвет определят мерките след края на извънредното положение, което изтича на 13 май.

След 13 май здравният министър Кирил Ананиев ще има правомощията да издава заповеди според епидемичната обстановка. Той ще може да определя мерките за страната и само за отделни региони.

По негово разпореждане ще продължи да действа и задължителната карантина за болни и завърнали се от чужбина. Правят се законови промени, свързани със социалната и икономическа защита на гражданите, промени в подкрепа на туристическия бранш, както и такива, свързани с дистанционното приключване на учебната година.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обясни, че Законът за извънредното положение прекратява действието си в огромна част от разпоредбите. По отношение на някои от мерките обаче имаме преходен период – той е в рамките на два месеца до изтичане на извънредното положение и два месеца след това.

С изключение на БСП всички парламентарни групи одобряват мерките. От ДПС заявиха, че имат технически предложения, които ще направят между първо и второ четене.

„Мисля, че са удачни мерките, които упълномощават здравия министър да издава съответните нормативни актове – било заповеди или наредби, да въвежда или отменя определени мерки. Текст по текст ще ги прегледаме и ще ги обсъдим на наше заседание. Нямам някакви големи притеснения“, депутатът Хамид Хамид.

Промени ще има и в Закона за акцизите и за този за корпоративното подоходно облагане, които целят да подпомогнат приходите в бюджета.


Публикувано на 08.05.2020 г. 06:55 ч.

Източник:fakti

Още по темата: