INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

НЗОК ще плати на болниците всички отчетени дейност за декември 2021 г.

Здравната каса ще плати на болниците всички отчетени дейности, извършени през декември миналата година. Това съобщиха от НЗОК по повод писмо от болнични сдружения, в което те по-рано днес изразиха тревогата си от намалени бюджети за декември.

Според данните на НЗОК отчетените от болниците дейности за декември 2021 г., платими през януари 2022 г., са по-малко от определените с решение на Надзорния съвет.

По-рано сдруженията алармираха, че много болници са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети. Сигналът е подписан от Националното сдружение на частните болници, от Българската болнична асоциация, от Асоциацията на университетските болници и от Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение.

Проблемът се очаква да е особено сериозен през този месец заради рязкото повишаване на броя на новозаразените с COVID-19 и очакваното повишение на броя на хоспитализациите, предупредиха сдруженията.

Причината за създалата се ситуация е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 16 декември 2021 г. за намаляване на бюджетите на болниците за същия месец.

Поводът за определянето на отделен бюджет само за декември е липсата на бюджет на НЗОК за 2022 г., от който ще се плаща дейността за този месец. Според законовите изисквания при липса на годишен бюджет и до приемането му, за всеки месец от новата бюджетна година се определя 1/12 от миналогодишния бюджет.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 13.01.2022 г. 18:20 ч.

Източник: Dariknews.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x