INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Още 214 млн. лв. ще са нужни за справяне с COVID вълната

Още над 214 милиона лв. са необходими на Здравното министерство за справяне с четвъртата вълна на Covid-19. Това става ясно от доклада на здравния министър Стойчо Кацаров, представен пред Консултативния съвет по сигурността.

Според разчетите малко над 46 милиона лв. са необходими, за да бъдат платени 1,5 млн. дози ваксини, поръчани още през април.

Предвиждат се средства и за изплащане на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, допълнителни премии за работещите на първа линия в борбата срещу вируса. Сумата за тези разходи възлиза на близо 114 млн. лв.

Други 19 млн. лв. от общия бюджет са за поставянето на ваксини от общопрактикуващите лекари. Те получават по 10 лв. на ваксинация.

Близо 35 млн. лв. са необходими за закупуване на ремдесивир и лекарствени продукти като резерв на болниците, за лечение на усложнения при пациенти, настанени с Covid-19. Резервът ще обезпечи нуждите на здравните заведения, в случай на забавени доставки, заради наложените ограничения, каквито имаше миналата година, се казва още в доклада.

Според изводите от доклада актуализацията на бюджета е наложителна.

От началото на януари до края на юли тази година в борбата с Covid-19 са изразходвани над 442 млн. лв.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 17.08.2021 г. 14:30 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x