INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Новоизбраният парламент гласува оставката на Министерския съвет

Парламентът ще гласува оставката на Министерския съвет, която беше депозирана в четвъртък. Това решиха депутатите, които приеха програмата за днешното заседание със 157 гласа „за“.

Спор в пленарна зала предизвика въпросът дали оставката на действащия Министерски съвет само се депозира пред новоизбрания парламент или трябва и да се гласува.


От ГЕРБ попитаха на какво правно основание оставката на правителството се внася за гласуване. „Тя се депозира, не се гласува“, възрази Дани Каназирева /ГЕРБ/.

Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева разясни, че, за да се обективира тази оставка, трябва да е налице конститутивен акт от нейното приемане, затова оставката трябва да бъде гласувана. След приемане на оставката, действащият кабинет продължава да изпълнява функциите си до избиране на нов, посочи тя.

Депутатите ще разгледат проект на решение за създаване на временна комисия, която трябва да направи ревизия. Целта на ревизията ще е да установи дали има злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните четири години.

В програмата за деня е включено и изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост. В четвъртък Борисов каза, че планът ще бъде депозиран в парламента в петъчния ден.

Предвижда се депутатите да изслушат и министъра на финансите Кирил Ананиев относно изпълнението на закона за държавния бюджет за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г., както и какви са касовите наличности в държавния бюджет и как се планира тяхното развитие до края на годината.

В дневния ред са включени и проекти за решения за избиране на постоянни комисии по правни въпроси, по бюджет и финанси и по здравеопазването.

Заседанието в старата сграда на парламента започна с поименна проверка за установяване на кворума, тъй като системата за гласуване е преместена в новата пленарна зала в бившия Партиен дом. Заседанието се предава пряко по БНТ и БНР по предложение на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.04.2021 г. 12:03 ч.

Източник: Дарик

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x