INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Новият канцлер на Австрия изненадващо подаде оставка

Австрийският канцлер Александер Шаленберг обяви, че подава оставка, по-малко от два месеца след като встъпи в длъжност и часове след като неговият предшественик Себастиан Курц обяви напускането си от политиката, предаде ДПА.

Оставката на консервативния политик Шаленберг предвещава още сътресения по върховете на австрийската политика, и по-специално за консервативната Австрийска народна партия.

Курц, който е заподозрян в корупция, обяви по-рано днес, че се оттегля като председател на партията и ръководител на парламентарна група на Народната партия.

Народната партия понастоящем е в крехка управляваща коалиция със Зелените.

„Твърдо вярвам, че и двата поста – и този на ръководител на правителството и този на лидер на австрийска партия с най-много гласове – ще трябва да бъдат заети скоро от един и същи човек“, се казва в изявление на Шаленберг.

Той допълва, че поради това предоставя на разположение поста си на канцлер веднага след като партията реши кой да я оглави.

Шаленберг е масово възприеман като случаен канцлер без собствена властова база и беше преследван от твърдения, че е малко повече от марионетка на Курц, която държи мястото топло, докато политическият му господар се опитва да изчисти собственото си име.

Няколко австрийски медии съобщиха, че вътрешният министър Карл Нехамер, налагащ твърдата линия на Курц по отношение на имиграцията, най-вероятно ще стане партиен лидер и канцлер, когато ръководството на Народната партия се срещне утре, за да избере наследник на Курц.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.12.2021 г. 23:47 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x