INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Новата екооценка на автомобилите може да доведе до съдебни казуси

Съдебни казуси може да създаде практиката за нова екооценка на автомобилите. Това казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. От 12 юли колите ще имат екостикер, който ще указва на градските власти къде може да се движи автомобилът при определени от тях зони с ниски емисии на газовете.

Новата екооценка е различна от дадената от производителя и това може да е причина за конфликтите в данните, смята Диана Русинова:

„Ако производителят е дал една категория, а пък изведнъж някой друг даде друга категория, това предполагам ще бъде и предпоставка за много съдебни дела. Защото не може, да кажем, аз да си купя един нов автомобил и производителят да ми даде „Евро 6“ и изведнъж някой да ми дава „Евро 4“. Няма как. За мен по тази линия ще има някакъв проблем“.

Към момента в други европейски градове има ограничения за движение на т.нар. цапащи автомобили. Но те се налагат на базата екооценката на колата, дадена от производителя.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики се надява новото правило да не бъде повод за корупционни практики.

Законодателните мерки и новите изисквания се провеждат при липса на политики за стимулиране на подмяната на автопарка, допълва тя:

„При липсващата национална политика по отношение на закупуването на нови автомобили – имам предвид под формата на ваучери или данъчни облекчения, или каквото и да било, хората няма да бъдат стимулирани и все така няма да могат да си позволят да си купуват нови автомобили. Така че общината прави нещо, които при сегашното положение действително изглежда като „каруцата пред коня“.

Очаква се заради новата мярка цената на годишните технически прегледи на автомобилите да поскъпне.

4 5 votes
Article Rating

Публикувано на 21.06.2021 г. 09:05 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ханс
Ханс
1 month ago

Браво на адвокатката, която желае да покаже компетентността си, но по моя информация няма нито един закон или регламент, който да казва:Задължително пускайте евро 1, 2,N коли по пътищата. Има само рестрикции. Никой не ограничава страната в налагането на допълнителни рестрикции. Допълнително баш шефа на ЕС – Германия си има собствени категории за еко стикерите и съвсем спокойно Евро 4 дизел може да не влезе в място където може евро 3 бензин. Имат си и отделен еко стикер за емисии на NOx.

Last edited 1 month ago by Ханс
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x