INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Химиотерапия с наночастици за нагряване на раковите клетки се оказва много ефикасна

Терапия, използваща магнитни наночастици, които нагряват раковите клетки до температура над 40 градуса по Целзий, като в същото време доставя лекарства, се оказва много ефикасна, пише в. „Дейли мейл“.

Проникването в туморните клетки и въздействието на магнитното поле ги кара да се нагряват. Това прави тези образувания по-податливи на химиолекарствата, пренасяни от наночастиците. Тази терапия се оказа с една трета по-ефективна, сравнена с досегашните.

При нея туморните клетки се „изпичат“. Лекарите прилагат на пациента силно външно магнитно поле. Това кара наночастиците да се активират и да се нагряват в проникнатите от тях туморни клетки. Тези нанесени поражения правят така, че химиотерапията става с 34 процента по-ефективна при лечението на рака.

Засега методът е бил тестван само в лабораторни условия, но неговото обнадеждаващо действие в скоро време ще бъде изпробвано и при хората. При направените опити успешно са били третирани клетки от рак на гърдата, от рак на мозъка и рак на простатата при лабораторни животни. Често използваното лекарство доксорубицин е било приложено чрез магнитните наночастици. Тази комбинация е убила 98 от туморните клетки в мозъка за 48 часа.

Без наночастиците, лекарството е убило само 73 процента от тях. Разработката е дело на екипа на проф. Нгуен Тан от лондонския Юнивърсити колидж.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 28.12.2020 г. 16:52 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x