INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

„Нито една повече!“ – протест срещу насилието над жени

Животът на някои от убитите жени в България, станали жертва на домашно насилие, можеше да бъде спасен, ако проблемът с домашното насилие и насилието над жени не беше неглижиран години наред от партии, институции и политици и бяха взети навременни мерки. Това коментира за Радио Варна Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените.

В момента в Министерството на правосъдието отлежава проектозаконът за промени в Закона за защита от домашно насилие, каза още тя. Промените са готови и надеждите на Български фонд за жените е той да бъде внесен възможно най-скоро от министъра на правосъдието в Народното събрание, за да се гласува. Като една от основните причини това да не се е случило досега, Дерменджиева посочи необходимостта от финансови средства, които трябва да бъдат вложени в разкриването на Кризисни центрове, обучение на социални работници, юристи, психолози, съдебни лекари, съдии и прокурори по темата с домашното насилие. Липсва и чувствителност у политиците, допълни още тя.

В българското законодателство липсват дефиниции за насилие, основано на пола, престъпления от омраза, извършени на основата на пола и фемицид, заявяват от Български фонд за жените. Няма ги нито в Закона за защита от домашно насилие, нито в Наказателния кодекс. Няма ги, въпреки убитите 15 жени през тази година, и въпреки стотиците убити жени през последните няколко години. За истинските мащаби на проблема можем единствено да гадаем, тъй като държавата не събира статистика, но по данни на Световната здравна организация и Европейската агенция за човешки права, всяка трета жена е жертва на насилие, посочват още от организацията.

През изминалите три години от Български фонд за жените са формулирали серия от искания, сред които превантивни, рехабилитативни, образователни, институционални и информационни мерки. Много от тях не са изпълнени, въпреки заявките и обещанията на отделни парламентарни групи, затова тази година от фонда настояват още по-категорично за незабавни мерки срещу насилието над жени в контекста на Covid-19 и създаване на кризисни и консултативни центрове във всяка област на България. Настояват още да се вземат мерки срещу домашното насилие като част от насилието основано на пола, както и повече фокус върху превенцията, да има възстановително правосъдие и равен достъп до безплатна правна помощ. Нужни са гласност за проблема, сексуално образование и репродуктивни права, както и борба за справедливост за маргинализираните жени.

От фонда са изпратили отворено писмо до бъдещото правителство за предприемане на незабавни мерки за борба с насилието над жените и домашното насилие.

На 25 ноември от 18.30 часа пред Съдебната палата в София ще се проведе Протест срещу насилието над жени под надслов „Нито една повече!“. Протестът може да бъде подкрепен с местни инициативи в цялата страна, каза Надежда Дерменджиева.

При случай на домашно насилие жертвата не трябва да мълчи, а веднага да се свърже с полицията или да потърси помощ на горещата безплатна телефонна линия за хора пострадали от насилие – 0 800 1 86 76 или в полицията на тел. 112.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.11.2021 г. 11:30 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x