INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Вицепремиерът Марияна Николова проведе среща с Асоциация на банките в България и ББР

Възможността да бъдат предоговорени банковите кредити за сектор туризъм с цел избягване на фалитите в бранша беше основна тема на работната среща, инициирана от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ръководствата на Асоциацията на банките в България и Българската банка за развитие. Срещата бе организирана по настояване на бранша пред вицепремиера в резултат проведените от нея поредица срещи през изминалите две седмици.

Министър Николова посочи, че туризмът първи беше засегнат от пандемията, причинена от разпространението от COVID 19 по света и секторът почти спря да работи. Заради последиците върху икономиките европейският регулаторен орган позволи разсрочването до 9 месеца на кредитите. Изключение от това привило е направила само една европейска държава и е удължила този срок.

На срещата беше обсъден вариантът да се търси решение на проблема, като предстоят нови разговори с ББР за търсене на възможност за подпомагане на сектора.

Представителите на Асоциация на банките посочиха, че са запознати с тежката ситуация в сектора. Те напомниха, че Европейската централна банка не толерира секторните облекчения. Българските банки предлагат преструктуриране и отлагане на задълженията, които традиционно се използват в редица други държави, обясниха още от асоциацията.

В разговорите беше разгледана и възможността за създаване на гаранционен фонд, което би допринесло фирмите работещи в сектор туризъм да  преминат през този толкова труден период и да се предпазят компаниите от фалит.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.08.2020 г. 07:59 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x