INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Москва: Няма основания за изгонването на руски дипломат от София

Русия може да предприеме реципрочни мерки, след като Министерството на външните работи на България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната. Той е изгонен по подозрения в шпионаж.

Според прокуратурата става дума за военния аташе, който е събирал данни за броя на американските военни, участващи в учения на българска територия, като е получавал секретна информация от български гражданин срещу заплащане.

От руското посолство в София определиха като неоснователно българското решение. Руската страна си запазва правото на ответни мерки, се посочва в изявление на дипломатическата мисия.

Председателят на комитета по международни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов подчерта, че не за първи път България гони руски дипломати.

По думите му страната ни е назначена от покровителите си в НАТО за „рупор на тезата за руската заплаха“.

„Да бъдеш рупор на амбициите и интересите на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако не е готова да се откаже от суверенитета си в полза на криворазбрани съюзнически отношения“, написа сенаторът в профила си във Фейсбук.

„Шпиономанията, съпроводена от планомерно гонене на руски дипломати е част от цялостна кампания за дискредитиране на нашата страна“, заяви на свой ред председателят на комитета по международни отношения на Държавната Дума Леонид Слуцкий.

Колегата му Антон Морозов обеща реципрочни мерки и допусна, че противниците на Русия на Запад подтикват България към враждебни действия. „Подобни неща предизвикват недоумение, защото в нашата координатна система България се смята за приятелска страна“, посочи Морозов.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 19.12.2020 г. 10:57 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x