INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

„Неохим“ съобщи за големи загуби заради фалшива новина за авария

Непланирано технологично спиране е причината за временното преустановяване дейността на производствените мощности на торовия производител „Неохим“ АД в Димитровград на 1 май 2020 г. Това съобщи прокуристът на компанията Стефан Димитров, цитиран в съобщение до медиите.

Съобщението за авария той определя като „фейк новина“. То дойде от местните власти, които говорят за авария.

В мейла до медиите днес се посочва, че на 1 май служителите на компанията установяват понижаване в отчетената температура след един от апаратите – економайзер. Вследствие на това те решават да преустановят работата на цеха за производство на азотна киселина, за да констатират причината. Тътенът, който е бил описан като „взрив“ или „гръм“, всъщност идва от клапани, чрез които се освобождава налягането в системата, коментира Димитров.

След като експертите на компанията са отворили т.нар. економайзер, представляващ сложна система от 288 тръби, загряващи вода, са констатирали, че една от тях е дефектирала, което в никакъв случай не може да бъде причина за изпускане на опасни газове или да застраши безопасността на населението. Отклонението е отстранено своевременно и нормалното функциониране на производствените мощности е възобновено още на 3 май, посочва прокуристът.

Той посочва, че невярната информация за авария ще нанесе щети за милиони на дружеството за май. Причина за това е отказът на няколко големи чуждестранни компании да подпишат планирани вече договори за износ. Сега се налагало ръководството да уверява всеки от своите клиенти, че ще изпълни ангажиментите си към тях съгласно договорените условия.

Прокуристът на торовия производител Стефан Димитров призова, когато общинска или държавна институция оповестява дадена информация публично, да я проверява и съобщава коректно, защото в противен случай води до негативни влияния върху представителите на бизнеса в региона. Той заяви, че лично е сигнализирал на областния управител на Хасково, че новината не е поднесена експертно, което е позволило различни интерпретации със ситуацията. Като изрично е упоменал, че на територията на торовия производител не е имало предаварийна или аварийна ситуация.


Публикувано на 05.05.2020 г. 16:56 ч.

Източник:dnevnik

Още по темата: