INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Необходими са социално-икономически мерки за справяне с кризата, според Ваня Григорова.

„Неразбираемо е защо все още не се започва разговор за тях“, коментира още тя.

„Категорично подкрепяме наложените към момента ограничения. Те са необходими и трябва да се сериозни, ако се опитваме да намалим натиска над здравната система. От друга страна обаче, Законът за извънредното положение няма дори амбицията да съдържа социално-икономически мерки“. Това заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

„Неразбираемо е защо все още не се започва разговор за тези мерки. Ние от КТ „Подкрепа“ говорим още от първия ден на извънредното положение за спешната необходимост от такива мерки“, каза още тя.

По думите й в първоналачния вариант на закона е имало текст, който е гарантирал отлагане на заплащане на всякакъв вид сметки. „Бизнесът обаче се възпротиви на това и тогава то беше променено и остана само отлагането на кредити. Т.е. факт е че има някакви мерки, но те са крайно недостатъчни“, категорична е Григорова.

Според нея от мярката 60 на 40 ще се възползват фирми, които са достатъчно богати, за да могат да изплащат остатъка от 40%. „Това ще са включително IT компании, които никой не си мисли, че са в затруднено положение. Въпросът е, че някои от фирмите, които ще се възползват от мярката, така или иначе могат да поемат заплатите на служителите си. От нея обаче няма да може да се възползва малкия бизнес“, посочи още тя.


Публикувано на 14.04.2020 г. 18:59 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: