INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

„Навсякъде хвърчаха тела“: САЩ ще отмъщават за атентатите в Кабул

Снимка: БГНЕС

„Навсякъде хвърчаха тела, откъснати глави, кръв“ – това разказва очевидец на кървавите атентати пред летището в Кабул. Жертвите са десетки, а 13 от тях са американски войници. „Ще ви намерим, ще отмъстим“, обяви Байдън.

Сирените на линейките вият из цял Кабул. Но очевидно не успяват да поемат бързо всички пострадали. Хора пренасят ранени на гръб, други откарват до болниците окървавени тела, натоварени в строителни колички. В часовете след атентатите афганистанската столица е потънала в хаос. И на следващата сутрин броят на жертвите не е напълно изяснен. Едни говорят за най-малко 70 загинали, а британската телевизия BBC информира, позовавайки се на източници от здравното министерство, че жертвите са 90, а ранените 150 – мъже, жени, деца, пише Deutsche Welle.

Според The Wall Street Journal обаче броят на жертвите вече е над 103 – 90 афганистанцзи и 13 американци. Изданието посочва, че ранените са около 165 – 150 афганистанци и 15 американци. Самите талибани казват, че при атентатите са загинали 60 афганистанци, като 28 от тях са били талибани.

Това, което напълно ясно: двама атентатори-самоубийци са се взривили насред хилядите отчаяни хора пред летището в Кабул, които до последно са се надявали да получат място в някой от последните полетите, с които западните страни евакуират хора от Афганистан. Сред жертвите са и 13 американски войници, които са отговаряли за сигурността на летището.

„Там, където бяхме, изведнъж имаше експлозия“, разказва очевидец. „Брат ми и аз бяхме хвърлени на земята, навсякъде около нас хвърчаха хора из въздуха, навсякъде имаше откъснати глави, парчета мозък, кръв. Хората започнаха панически да бягат, със сигурност към 400-500 души бягаха. Ние изнасяхме ранени, дрехите ми са пропити с кръв.“

ИД пое отговорността за атентатите

След като двамата атентатори са се самовзривили на входа на летището, други терористи са започнали да стрелят хаотично с автомати. Още една бомба се е взривила в един хотел, близо до летището, в който британски граждани и застрашени афганистанци са се подготвяли за евакуация. Междувременно терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорността за кървавите атентати. В Афганистан ИД действа независимо от талибаните и се застъпва за още по-крайно тълкуване на исляма.

През миналите дни имаше множество предупреждения за атентати на ИД около летището в Кабул. Американското посолство в афганистанската столица призоваваше хората веднага да напуснат летището и да не се отправят натам. Часове преди експлозиите британското министерство на отбраната подчерта, че има риск от „сериозно смъртоносно нападение“.

Поради същата причина още в сряда на войниците на Бундесвера вече не им беше позволено да се придвижват до изхода Abbey Gate, за да посрещат хората за евакуациите. Междувременно германската армия прекрати операцията си по евакуиране. Вчера вечерта излетяха последните самолети на Бундесвера. Въпреки всички предупреждения обаче на летището и пред него се бяха струпали хиляди хора.
Байдън: „Ще ви намерим“

Междувременно американският президент Джо Байдън осъди тежко атентатите и подчерта, че САЩ ще отмъстят. В началото на речта си, която продължи близо 30 минути, той почете паметта на загиналите американски войници. Тези 13 войника са загинали в служба на свободата и сигурността, каза той и добави, че те, както и всички останали американски войници са „гръбнакът на Америка“.


Байдън се обърна с прочувствени думи към близките на жертвите: покрай смъртта на сина си, който след мисия в Ирак се разболява и умира от рак, той знаел много добре какво е да загубиш близък човек – сякаш падаш в дълбока черна дупка. Загиналите са „герои“, каза Байдън.

Американският президент посочи като отговорни за смъртта на толкова много невинни хора афганистанския клон на т.нар. „Ислямска държава“ – става дума за ИД – Х. Тук Х означава „Хорасан“ – исторически регион в Централна Азия, който обхваща и Афганистан. Ислямистите от ИД – Х са врагове на талибаните, защото ги смятат за „предатели“, сключили споразумения със западни сили. „Ние няма да забравим, няма да простим, ще ви преследваме, докато ви хванем. И тогава ще платите за това, което извършихте“, каза Байдън.

Същевременно американският президент обяви, че мисията по евакуацията на американски граждани и местни кадри, които са работили за американските служби, ще продължи до вторник, както бе планирано първоначално. „Терористите няма да ни спрат“, каза той. Беше ясно, че операцията ще е опасна, затова и срокът за нея е кратък, добави президентът.

„Байдън нямаше нито план, нито стратегия“

На въпроса дали е било грешка отговорността за сигурността на летището да бъде предадена на талибаните, Байдън отговори, че талибаните със сигурност „не са добри хора“, както и че САЩ не им се доверяват. Но пък талибаните имали личен интерес да си сътрудничат с международната общност и затова Байдън вярва, че дори и след оттеглянето на американските военни сили, талибаните ще продължат да съдействат за евакуирането на американски граждани и местни кадри, работили за САЩ. Същевременно обаче Байдън подчерта, че е невъзможно да изведат от страната всички желаещи да напуснат Афганистан.

Междувременно в Конгреса на САЩ се надигат призиви за привличане под отговорност на президента Джо Байдън и ключови фигури на неговата администрация за гибелта на 13-те американски войници, загинали при атентатите на летището в Кабул. „Администрацията на Байдън нямаше нито план, нито стратегия. Те излагат на опасност самите американци и в резултат на това се стига да американски жертви“, написа в социалните мрежи Марша Блекбърн от Републиканската партия.

Колко са евакуираните дотук?

По данни на източници от силите за сигурност, в нощта след атентатите усилията по провеждане на евакуациите са били още по-интензивни. Източниците, които не са пожелали да бъдат назовани, са казали пред агенция Ройтерс, че са се провели множество полети – на летището с голяма честота е имало както кацащи, така и отлитащи самолети. Междувременно Норвегия временно спря евакуациите. Според външния министър Ериксен Сорайде, вратите на летището били затворени заради атентатите. Австралия също преустанови евакуациите. А говорител на талибаните заяви, че няма причина уговореният първоначално срок за евакуациите да бъде удължен.

Преди броени часове генерал Франк Макензи от Централното командване на САЩ съобщи, че не са изключени нови терористични атентати на ИД в Кабул и че американските военни са в готовност. „Правим всичко онова, което зависи от нас.“ По думите му САЩ споделят с талибаните информации на тайните служби за подготовка на евентуални удари на терористите от ИД и по този начин няколко атентата вече са били осуетени, подчерта Макензи.

Междувременно от т.нар. „Ислямска държава“ обявиха, че целта на атентатите на летището в Кабул са били „преводачи и сътрудници на американската армия“ – т.е. афганистанци, които са работили за САЩ.

По данни на Белия дом, военните сили на САЩ и техните съюзници вече са евакуирали от Кабул над 100 000 души. Само в четвъртък, 26 август, от столицата на Афганистан са излетели 7500 души, като над 5000 от тях със самолети на американската армия.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 27.08.2021 г. 14:54 ч.

Източник: Dariknews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x