INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Напрежение между съседи заради улица във Варна

Жители на местността „Сотира” във Варна се налагат да прескачат тонове пръст и скална маса, за да стигнат до домовете си. До ситуацията се стига след появата на нови съседи, които подготвят и строеж. А опасенията на местните са, че това ще блокира единствената улица, която води до къщите им.

От седмица насам Галина Стойкова и нейното семейство са принудени да прескачат тонове пръст и скална маса, за да стигнат до дома си. Причината са новите собственици на съседен парцел, които строят имот и изсипват отпадъците буквално пред къщата им.

„Трябва да имаш катерачески умения, пък за малките деца и за количката просто не виждам вариант. Ние сме 4 големи човека, един възрастен, една болна жена и още 3 деца”, обяснява Галина Стойкова.
Местните хора са силно притеснени от голямото количество пръст и камъни, които се изсипват пред имотите им.

Улицата предстои да бъде затворена, защото попадала в имота на новите собственици. Така на практика ще се блокира достъпът до цели 9 имота.

„Изведнъж улица „Мария Николова” изчезна и нашият въпрос към община Варна е: Къде е улица Мария Николова, на която ние имаме издадени лични карти и ни е издаден административен адрес?”, пита Лили Йосифова.

Новите собственици, по думите на местните, се появявали рядко, но когато съседите им се опитват да потърсят диалог – срещат агресия.
„Правени са многократни опити, но последното е, че няма да разговаря с живущите. Само чрез нейния адвокат и по никакъв начин няма да отстъпи”, обяснява Лили Йосифова.

„Охраната и мъжа й ми казаха да седя на 2 метра от нея и нейните думи бяха, че всички ние много сме я подценили, не знаем с кого си имаме работа. Нейният мъж удари моя съпруг. Удари го, само че никъде не сме се оплаквали, не сме казвали. Това е грешка, но никой не е знаел, че ще се стигне до такова нещо. До такъв абсурд, който виждате”, обяснява Галина Стойкова.

А до този момент жителите на района многократно са подавали жалби, но по думите им без резултат. Жителите на местността дори са изградили импровизиран обходен маршрут, тъй като се страхуват да не останат напълно блокирани.

„Този насип, който сме изградили, в чужд терен, за да може да преминаваме, докато общината извърши някакви действия по въпроса. Дали ще издаде разрешение за временен път, на който трябва да се плаща наем и този наем трябва да го плаща общината, защото вината не е наша. Или ще обезпечи възмездно или безвъзмездно собствениците, като отнеме терена, който от дълги години си е било улица тук”, заявява Петко Ников.

От община Варна съобщиха за NOVA, че извършват проверка по случая, като по първоначални данни участъкът, който се прегражда не е от общинската улица, а частен имот. От общинската администрация допълват, че на този етап в местността „Сотира” няма приложена улична регулация и няма данни собствениците като заинтересована страна да са подали писмени заявления за временен път. А живеещите в района са категорични, че ще продължават да търсят правата си по съдебен път, за да намери решение на проблема.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 14.09.2021 г. 08:27 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x