INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Напрежение между МВР и прокуратурата

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков заподозря държавното обвинение в опит за натиск върху неговото ведомство, след като в петък прокуратурата извърши акция и влезе в Академията на МВР. Повод са станали медийни публикации, според които служители на МВР унищожават документация.

Рашков потвърди, че в петък двама прокурори от Софийска градска прокуратура са влезли в Академията на МВР и дори са разпитали и.д. ректора. Причината била, че предишния ден служители на МВР са проверявали какви документи има в Академията относно образованието на главния прокурор Иван Гешев. Бойко Рашков припомни, че тази проверка е била разпоредена от Народното събрание.

„Такива двама прокурори са посетили в петък ректора на Академията на МВР и този човек е бил подложен на своеобразен разпит. А защо се случва това? Защото българският парламент изпрати на основание свое решение до нас, трите ведомства – Министерството на образованието, Министерството на правосъдието и МВР, писмо, с което изиска ние, трите ведомства, да установим факти, поставени на обществено внимание от един известен адвокат относно това дали главният прокурор Иван Гешев има диплома по специалност право и по квалификация е юрист, или няма. Аз се питам дали прокуратурата не упражнява натиск върху нас, МВР, притеснявайки се да не открием нещо нередно“, заяви Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи.

Днес МВР представи и новия главен секретар Петър Тодоров. Той обяви пред журналистите своите приоритети. Основните сред тях са незабавно справяне с горските пожари и опазване живота и имуществото на населението, борба срещу битовата престъпност, справяне с ковид пандемията, не на последно място, оваладяване на мигрантския натиск. В момента по неговите думи той е особено засилен по зелената българска граница.

Петър Тодоров заяви, че е готов да работи с всеки нов вътрешен министър, стига да бъдат спазвани законите на България. А служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че към новия вътрешен министър има високи изисквания той да надгради свършеното до момента от служебното правителство.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 09.08.2021 г. 14:39 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x