INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

НАП Варна: Над 10 000 варненци могат да ползват данъчна отстъпка

12 166 варненци са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите до края на месец март, съобщиха от местния офис на приходната агенция

9 677 от декларациите (80%-към момента) са постъпили по електронен път чрез персонален идентификационен код и електронен подпис. Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март 2020 г. ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да са внесли целия размер на данъка за довнасяне в същия срок.

От НАП Варна напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април и съветват клиентите си да използват електронната услуга за деклариране на доходите по интернет с персонален идентификационен код.

Едноличните търговци и лицата, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до края на юни 2020 г.
Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офиса на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. Клиентите, които са решили да посетят офиса, трябва да се съобразят с въведения контролиран пропускателен режим и да спазват необходимото отстояние.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП – https://nap.bg/page?id=762.
Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.


Публикувано на 08.04.2020 г. 16:08 ч.

Източник: NOVAVARNA

Още по темата: