INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Намериха още едно лекартсво, лекуващо COVID-19?

Засега няма медикамент със 100% резултат, отбелязва проф. Иво Петров

В сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. Иво Петров обяви ново предложение за лечение на COVID-19. Новината е от няколко часа.

„Това е едно антипаразитно лекарство, което се използва за краста – Ивермектин. Има поредици от лекарства за различните стадии на заболяването. Няма доказало се лекарство със 100% резултат. Ние сме в търсене. Трябва да разрушим пъзела на инфекцията.

Предполагам, че го има в България, използва се най-вече във ветеринарната медицина, но и в хуманната“, обясни проф. Петров, който е национален консултант по инвазивна кардиология.

„Това е медикамент, който е познат. И както беше и с другите, които ги споменавахме, опитът за медикаменти, които имат друга класическа индикация, да бъде открита тяхна нова индикация като антивирусен ефект спрямо COVID-19. В медицината винаги е така“, допълни професорът.

Трябва да има баланс полза-ефект-вреда. Тоест, търси се да има ефект, и ползата да е значително по-голяма от вредата.

„Национален консултант по инвазивна кардиология: В ранния стадий може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти. Освен дистанцията и спазването на личната хигиена, което е най-важно да не се заразим, идва ред и на изследване на различни медикаменти. Търсим колкото по-малко вируса да бъде експониран. Ако кихнем, аерозолите се разпостраняват на 8 метра, ако кашламе – на 4 метра, ако говорим – на около 2 метра. Има ексцентрични предложения – да се намали говореното. Когато сме по-близко един до друг, със исгурност трябва да носим маска“, подчертава проф. Петров.

Според него Медицинският съвет генерира нещо много важно – един голям професионален документ, плод на усилието на всички професионални медицински дружества.

„Това, че съветът вече формално не съществува, не значи, че ние няма да продължим да работим в посока на това до колегите да достига най-актуалната информация. Продължаваме да бъдем в комуникация помежду си“, категоричен беше професор Иво Петров.

Здравеопазването не е на пауза, тези които имат нужда от помощ, да я търсят навреме, призова проф. Петров.


Публикувано на 10.04.2020 г. 16:06 ч.

Източник: inews

 

Още по темата: