INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Намаляват сумата за фонд „Култура“ с 200 хиляди лева във Варна

Общинският фонд „Култура” от другата седмица започва набиране на предложения за проекти в областта на културата. Срокът за кандидатстване ще е от следващия ден след заседанието на Общинския съвет, което ще бъде на 17 или 18 май, до 10 юни, реши ресорната комисия към местния парламент.

Тази година, по изключение, сесията за набиране на проекти ще бъде само една. Заради по-късното й отваряне за допустими разходи ще се приемат разноски, направени от организациите преди сключването на договора за съфинансиране с фонд „Култура“, при условие че те са одобрени. Друга промяна, която гласуваха съветниците, е организациите да имат право да кандидатстват с до две проектни предложения в рамките на програмата за текущата година.

Членовете на комисията уважиха също искането на гилдията и извадиха направлението „Медийни проекти“ от фонд „Култура“. Финансирането на медиите няма да се осъществява през общинския фонд, бе решено на заседанието.

Правилата за финансова подкрепа на медиите за 2022 г. са регламентирани в отделен поднормативен акт, който беше одобрен от съветниците, но за да влезе в сила, трябва да бъде гласуван и от Общинския съвет.

Тази година за стимулиране на качествени медийни проекти са предвидени до 200 000 лв. от местната хазна. А съответно фонд „Култура“ ще бъде намален с тази сума – 200 хиляди лева, т.е. от 1 милион през последните няколко години той става 800 хиляди лева.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 13.05.2022 г. 15:47 ч.

Източник: БНР

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x